Veel gemaakte vlonderplanken fouten

We kunnen vijf dingen opnoemen, waarbij mensen fouten maken met vlonderplanken. Door ze hier te vermelden hopen we jou voor deze soms simpele zaken te behouden. Zo kan je optimaal genieten van je gekochte vlonderplanken.

Verkeerde besparing

Vaak probeert men te besparen op het aantal palen en balken bij een vlonderplanken schutting, beschoeiing of overkapping. Maar een fundering is uiterst belangrijk voor om tot een stevig en goed resultaat te komen. Als je wil besparen, dan kan je dit beter doen op de plankdikte dan op aantal balken en palen voor jouw fundering.

Werking van hout onderschatten

Als je met hout werkt, dan weet dat hout ook ‘werkt’. Je zal altijd rekening moeten houden met een tussenruimte. Er zal ruimte voor de werking van hout moeten achterblijven, zo als je werkt met vlonderplanken. Bij hardhouten planken is dit bijvoorbeeld 8mm, bij planken van 14,5 cm breed. Extra tip; blijf altijd een paar centimeters van gebouwen vandaan.

Fouten in constructie

Is jouw bouwsel bestand tegen storm en slecht weer? Schuine schoren in hoeken kunnen het verschil maken. En ook hier komt een goede fundering ten goede van jouw houten schutting of verkapping. Laat altijd minimaal één andere persoon die vaker met hout heeft gewerkt meekijken.

Slechte ventilatie

Vlonderplanken hebben luchtruimte nodig. Zo kunnen de planken ventileren en ‘droogwaaien’. Wij gaan uit van zo’n 7 centimeter, het zal de levensduur van jouw vlonderplanken ten goede komen.

Geen onderhoud

Daar is die weer, je hebt het misschien al vaker op het internet of op onze website gelezen. Maar onderhoud van jouw vlonderplanken blijft van belang. Net als bijvoorbeeld je auto heeft hout onderhoud nodig. Schoonmaken en behandelen gelengd de levensduur, maar daarnaast blijft het hout mooi om te zien.

About the author